8istudio

Panica vs redescoperire

REPLAY

--- 1. Panica vs. redescoperire

--- "Who is the witness, who is looking behind your eyes?" (SantataGamana)

“Cine este martorul, cine se uita din spatele ochilor tai?”

--- "Decide what you want, don't think of the intermediary conditions. When Nature works for us we should want what we want and Nature will work it out for us." (Maharishi Mahesh Yogi)

“Hotaraste-te ce iti doresti, nu te gandi la conditiile intermediare. Cand Natura lucreaza pentru noi, este suficient sa ne dorim ce ne dorim si Natura va avea grija sa se intample.”

Stai in pat in camera ta mica plina de instrumente muzicale in care stai de cand erai mic si un val de transpiratie iti strabate corpul de la o extremitate la alta. Te uiti sub tine si gasesti o umbra de transpiratie mare cat corpul tau, exact de dimensiunea lui, asemeni urmelor care se trag cu creta in jurul unei siluete atunci cand se produce o crima in filmele americane. Transpiratie curge din mainile si din picioarele care sunt mov, iti intra in ochi, toata vederea devine blurata, gandurile respecta acelasi pattern (model) de suvoi, mii de voci care vorbesc in acelasi timp. Nu iti dai seama ce zic vocile, dar realizezi ca vorbesc romaneste. Te gandesti ce e de facut acum, ca ai atata treaba, ai atatea taskuri pe ziua asta pe care trebuie cumva sa o duci pana la capat. Dar problema asta e primordiala, trebuie cumva rezolvata, din moment ce asta te impiedica sa iti amintesti clar chiar si cum te numesti, in ce data suntem sau cine este presedintele tarii. Tot visul asta urat, care e atat de real, corporal si care dureaza undeva intre 20 si 40 de minute ce pare o eternitate, se repeta zilnic sau de cateva ori pe zi, timp de mai multe luni. Dezvolti frica de a mai merge in locuri importante sau de a-ti pune in plan lucruri serioase, pentru ca pur si simplu nu stii cand demonul te asteapta dupa colt. Si decizi ca ce este cel mai bine de facut este sa mergi la spital.

--- 2. Doctorul

--- “Every word has consequences, every silence too.” (Sartre)

“Fiecare cuvant are consecinte, fiecare moment de tacere, de asemenea.”

--- “If you can’t help others at least don’t hurt them.” (Dalai Lama)

“Daca nu ii poti ajuta pe altii, macar nu ii rani.”

Ajuns la camera de garda, doctorii amabili, care au treburi cu adevarat importante de facut, cum ar fi sa puna maini si picioare inapoi oamenilor care au avut accidente rutiere sau accidente de lucru, sa restabileasca functii vitale precum respiratie sau ritm cardiac al celor care au diverse crize, acesti doctori iti spun ca esti perfect sanatos. Te sfatuiesc sa mergi acasa sa te linistesti si sa vezi ce anume te deranjeaza si iti produce o astfel de reactie respingatoare fata de propriul corp. Eventual iti recomanda o vizita la cineva care se ocupa de astfel de probleme. Un psiholog, de exemplu. Un atac de panica poate fi inregistrat de aparatura medicala doar in timpul momentului in care se produce. Un EEG facut in timpul unui atac de panica arata ca o pictura facuta de Pollock cand se intalneste cu Picasso si trag impreuna cateva beri. Apoi liniste totala. Totul e ascuns in apoi in interiorul mintii tale innodate in moduri numai de tine stiute. Inima inca iti sare afara din piept. Transpiratia curge din mainile si picioarele amortite pe care nu le mai simti, dar vezi ca tremura vizibil, ca la un om bolnav de Parkinson. Vederea ti-e blurata. Cuvintele ies greu dar cumva reusesti sa le pui in succesiune. Si mergi acasa cu coada intre picioare, ai venit bou si te ai intors vaca. Cum ai un moment de liniste te gandesti numai la ce este de facut.

--- 3. Simptomele

--- “Freedom is what we do with what is done to us.” (Sartre)

“Libertatea este ceea ce facem din ceea ce ne fac altii noua.”

--- “All artists create from no mind and inner stillness.” (Unknown)

“Toti artistii creeaza din absenta mintii si din liniste interioara.”

Asa arata un atac de panica si cine a trecut prin asa ceva, cu mici variatii, recunoaste aceste simptome. Sentimentul este acela prin care iti vine sa-ti sapi propria groapa, vrei sa te inghita pamantul, sa se termine o data, desi ceva iti spune ca nu asta este solutia. Pe de alta parte iti simti corpul in viata si plin de semnale, mult mai interesant decat o viata monotona si lipsita de sentimente si de suflet. Iti vine ideea geniala de a te documenta despre ce inseamna sa fii o fiinta umana, despre cum functioneaza ea, si devine cert ca sunt multe lucruri pe care nu le stii. Citesti tot ce iti pica in mana si urmaresti orice documentar gasesti. Tema asta nu prea este studiata de oameni pana in prezent (vorbim de acum circa 10 ani, undeva prin 2011) si atunci citesti si te uiti la documentare pe orice tema, in speranta ca gasesti o informatie utila despre cum sa ramai in viata. Instinctul de supravietuire devine foarte puternic. Gasesti un TED Talk despre o persoana, doctor neurochirurg de profesie, care povesteste atacul ei de panica, si atunci gasesti similitudini substantiale. Neurochirurgul spune ca tot ce se poate face pentru o persoana care are un atac de panica este sa ii servesti nevoile pe care le semnaleaza, unii vor un pahar cu apa, unii vor sa deschizi geamul sa intre putin aer proaspat. Pentru ca atunci cand esti in mijlocul unui asemenea eveniment oricum nu ai ce sa faci altceva decat sa astepti sa treaca, de obicei tinandu-te strans de salteaua patului sau muscand din ceva textil. Daca ai un animal pe care sa il tii in brate, ca in cadrul unor crize de epilepsie, esti cu atat mai norocos. Eu n-am avut norocul asta.

--- 4. Informatiile

--- “Worst part of being lied is knowing you weren’t worth the truth.” (Sartre)

“Cea mai rea parte a faptului ca esti mintit este faptul ca nu ai meritat sa ti se spuna adevarul.”

--- “When thoughts arise, then all things arise. When thoughts vanish, then do all things vanish.” (Xuangbo Xiyun)

"Cand gandurile apar, toate lucrurile apar. Cand gandurile dispar, atunci totul dispare.“

Gasesti intr-un documentar o informatie care spune ca o cultura de iaurt sesizeaza sentimentele oamenilor si schimbarile moleculare din circuitele fluidelor corpului uman, precum si fluctuatiile campurilor electromagnetice ale oamenilor. O alta informatie spune ca un electromagnet pus langa creierul uman declanseaza tot felul de modificari in cadrul activitatii electromagnetice a creierului, si nu in zone doar din vecinatatea electromagnetului, ci si in diverse alte zone, iar modificarile sunt oarecum predictibile. Tesutul nervos este singurul tesut cunoscut pana in prezent (repetam, suntem in anul 2011) care poate stabili o relatie cu alte celule nervoase si le poate stimula fara sa fie o legatura fizica directa intre ele, nu se stie, inca, prin ce metoda se efectueaza acest lucru. Si atunci te gandesti daca un creier se intelege atat de bine cu un electromangnet cum ar putea sa nu se inteleaga cu alte creiere? Practic, sunt obiecte inrudite din aceeasi categorie. Putem sa zicem chiar frati din aceeasi specie. Te gandesti la pasarile care schimba directia stolului atunci cand 50% + 1 decid brusc sa schimbe directia stolului. Te gandesti la turmele de animale care, atunci cand sunt in cautare de apa, tasnesc glont intr-o anumita directie atunci cand 50% + 1 dintre animale se uita in acelasi timp inspre sursa de apa. Fara ca animalele sa aiba neaparat contact vizual intre ele. Democratia perfecta. Si considerand toate astea ai o vaga idee despre sursa atacurilor de panica. Asta ar putea conduce la diminuarea lor si la indepartarea momentului mortii tale.

--- 5. Corpul

--- “Don’t count the days, there is only one day over.” (Sartre)

“Nu numara zilele, s-a incheiat doar una dintre ele.”

--- “Don’t mind what happens, that’s essence of real inner freedom.” (Jiddu Krishnamurti)

“Nu te preocupa de ce se intampla, asta este esenta adevaratei libertati interioare.”

Incepi sa stabilesti o relatie foarte stransa cu corpul tau, iti procuri oximetru pentru a masura saturatia oxigenului in sange si pulsul, tensiometru pentru a masura sistolica si asistolica (lucru nerecomandat pentru ca te sperie si mai tare, presiunea sangelui in corpul uman este foarte variabila dintr-o sumedenie de factori, nu are legatura cu sursa atacurilor de panica, ci este mai mult o consecinta a acestora). Iti procuri si un dispozitiv care masoara variabilitatea batailor inimii, anume cat de variabil aste spatiul dintre aceste batai. Acesta din urma este cel mai util dintre dispozitivele procurate. Cu cat spatiul dintre bataile inimii este mai variabil, cu cat inima bate neregulat, cu atat corpul uman este intr o stare parasimpatetica, de relaxare, de rest and digest (odihna si digestive). O stare meditativa in care ar trebui sa ne petrecem marea majoritate a timpului pe parcursul unei zile. Cu cat bataile inimii sunt mai regulate, cu spatii egale intre ele, cu atat o stare simpatetica de fight or flight (lupta sau fugi), de alerta, de tensiune, este prezenta in corpul uman. Si astfel apar tot felul de alte reactii neplacute, una dintre ele fiind faptul ca faci pe tine, nu poti mereu sa ajungi la baie in timp util. Ca atunci cand un animal este batut: baga coada intre picioare si face pe el. Oamenii, insa, nu au coada sa si-o bage intre picioare. In rest procesul este la fel. Slava Domnului eu n-am experimentat foarte des asta, am ajuns la baie relativ repede sau am gasit mereu cate un boschet, ceva, in apropiere.

--- 6. Eddison

--- “You’re condemned to be free and responsible to everything you do.” (Sartre)

“Esti condamnat sa fii liber si responsabil in tot ceea ce faci.”

--- “Relax, nothing is under control.” (Unknown)

“Relaxeaza-te, nimic nu este controlabil.”

Nu degeaba se cheama atacuri de panica, frica este atat de mare si este prost ca nu stii de ce anume iti este frica, este o frica impersonala, nedenumita si e si foarte frustrant ca stii ca numai tu poti sti motivele acelei frici. Dar stii, totodata, si ca habar nu ai care sunt aceste motive. Ai o vaga impresie ca fix contradictia asta produce atacurile de panica si ca expresia "frica de frica" este adevarata. Simti ca, de fapt, asta este singura frica: frica de frica. Wow, de cate ori apare cuvantul "frica" in acest paragraf! Simti ca esti cu atat mai aproape de raspunsuri.

Solutia pe care am gasit-o legata de atacurile mele de panica era, de cele mai multe ori, sa ma interesez unde este o camera de urgenta a unui spital in zona in care eram si sa ma pozitionez pe bordura din fata camerei de urgenta sperand ca, daca o sa colapsez si o sa imi pierd cunostinta, cineva de acolo o sa se indure de mine si o sa imi restabileasca functiile vitale. Marturisesc ca niciodata nu mi s-a intamplat sa lesin in cadrul unui atac de panica, deci nu a fost nevoie de asa ceva, dar sentimentul de certitudine ca asta se va intampla era atat de mare ca nicio selectie de cuvinte nu ar putea sa il comunice. Si aceasta certitudine era la fel de mare de fiecare data, desi aveam o istorie de sute si sute de atacuri de panica care nu au dus la un colaps al functiilor vitale sau la un lesin. Intr-adevar, tensiunea crestea enorm, uneori aveam tensiune de mos, sistolica arata 16 sau 18 mmHg, pulsul crestea si el la valori de 180 bpm, saturatia in oxigen scadea substantial la 80 sau 76 de procente pana aproape de valorile unui om mort, dar nu mi-am pierdut cunostinta niciodata. Insa frica de acest lucru era de fiecare data la fel de mare. Drumul de unde aveam atacul de panica si pana la respectiva bordura din fata camerei de urgenta pe care poposeam era atat de lung! Iar gandurile care ma fulgerau in momentele respective erau extrem de deranjante, mult mai mult decat ar putea-o exprima orice succesiune de cuvinte. Eram atat de galben combinat cu albastru, mainile imi erau atat de amortite si de vinete, ochii imi erau atat de rosii ca nu se mai zarea albul ochilor, in special stangul, dintii erau reci, gusturile din gura pestrite, pieptul bubuia mai tare decat orice subwoofer (difuzor de reproducere a unor frecvente foarte joase) am ascultat vreodata (si am fost la multe concerte) si, cu toate astea, respectivele manifestari ale corpului erau chiar dragute fata de ce petrecea in minte. De multe ori asta era singura ancora, sa ma amuz de simptomele corpului meu, sa il vad ca o jucarie umblatoare care cauta check point-ul final (punct de control), fucking camera de urgenta.

Stateam in fata spitalului de urgenta si mi-am amintit povestea lui Eddison despre momentul in care a avut un incendiu la atelierul si centrul lui de cercetari. Dupa ce a pierdut toata documentatia scrisa, toate prototipurile si majoritatea obiectelor personale, a spus: "Hmm… E foarte bine ca s-a intamplat acest incendiu, partea buna este ca nu vom mai experimenta un incendiu ca asta niciodata.". Si atunci m-am decis ca nici eu n-am sa mai experimentez un atac de panica niciodata.

--- 7. Listele (De ce trebuie sa ma scap in viata mea)

--- “Those who have nothing are taking care by the Divine.” (Swami Rama)

“Cei care nu au nimic, sunt in grija Divinitatii.”

--- “The mind of the beginner is open to all possibilities.” (Shunryu Suzuki)

“Mintea incepatorului este deschisa tuturor posibilitatilor.”

Am facut un inventar, bineinteles in scris, a tot ce inseamna viata mea, in cuvinte-cheie, asa cum m-am priceput. Tot ce detin, cum am procurat ce detin (hehe, mereu este mai simplu sa incepi de la lucrurile fizice, materiale, care au o anumita fizicalitate), ce oameni cunosc si m-ar putea ajuta, ce experiente am trait, ce am invatat din ele, ce nu am invatat din ele, cum m-au afectat (fara a pune o eticheta, insa, daca pozitiv sau negativ), m-am intrebat daca e ceva ce a ramas neprocesat din ceea ce a fost internalizat in locurile pe unde m-a purtat viata. Si apoi am inceput sa tai. Am inceput sa inteleg sentimentul produs de fiecare obiect, de fiecare om, de fiecare animal, de fiecare loc la care am fost, de fiecare eveniment la care am participat si am inceput sa ma simt mai bine. Apoi am inceput sa realizez de ce nu am nevoie sa pastrez altceva decat sentimentul acelor lucruri. Aveam de gand sa nu patrez nimic altceva. Nici macar listele sau notitele. Urma sa le distrug pe toate cand simteam ca este momentul, de vreme ce feelingul (sentimentul) a fost simtit, invatat. Auzisem ca daca o sa ard aceste liste ulterior, asta o sa functioneze cel mai bine.

--- 8. Mancarea

--- “Nothing ever goes untill it teaches us what we need to know.” (Pema Chodron)

“Nimic nu dispare pana nu ne invata ceea ce trebuie sa stim.”

--- “Mind’ secrets can’t be learned through the mind.” (Unknown)

“Secretele mintii nu pot fi invatate prin intermediul mintii.”

Observasem deja ca nu ma prea ajuta daca beam un pahar cu apa si nici daca deschideam geamul, conform exemplului doctorului neurolog din TED Talkul amintit mai devreme. Dar era un lucru care facea minunisi asta se intampla atunci cand aveam curajul sa nu ma mai tarasc in cadrul unui atac de panica pana pe bordura unei camere de urgenta, ci sa merg in parc sau in padure. Am observat ca imbratisarea copacilor si, doar cine a experimentat asta ma poate intelege, comunicarea cu ei (nu, nu e un cuvant exagerat), bidirectionalitatea relatiei pe care o stabileam cu un copac si increderea ca este singurul care ma poate face sa trec peste ziua respectiva cu bine devenise noul si singurul lucru care ma facea sa ma simt mai bine. Padurea si mancarea din pamant au creat microbiomul meu, iar o importanta cruciala au avut-o si produsele fermentate (kombucha, muraturi, ciocolata, iaurt, branze de toate felurile). Am reconsiderat cam tot ce mancam, ejectand cu disperare din meniul meu tot ce provenea dintr-o fabrica si mancand doar mancare provenita din pamant – lucru destul de greu de facut, tinand cont de cate lucruri provenite dintr-o fabrica mancam. Pai eu mancam asa ceva aproape exclusiv! Nu era de mirare ca aveam viata plina de atacuri de panica! Principala motivatie de schimbare a alimentatiei mele a fost de ordin mental. Singura motivatie. Tot aceea exista si acum. Pur si simplu, cand vad un obiect de mancare intr-un ambalaj, punga, cutie sau conserva, ma gandesc ce efecte mentale surori cu moartea iti provoaca asupra gandurilor.

--- 9. Psihedelicele (Totul e una, fara spatiu si timp.)

--- “The consciousness that says «I am»is not the consciousness that thinks.” (Sartre)

“Constiinta care spune «Eu sunt» nu este aceeasi cu constiinta care gandeste.”

--- “Empty of memories and knowledge, you’ll see things exactly as they are.” (Unknown)

“Golit de amintiri si de cunoastere, vei vedea lucrurile exact asa cum sunt.”

Eram deja foarte atent la mancarea pe care o mancam si petreceam mult timp in natura. Mergeam mult la festivaluri de muzica in munti. Stiam o multime despre alimente si la festivalul acela exista aproape exclusiv mancare naturala. Stiam despre efectele ciupercilor si eram mare amator sa le mananc, inclusiv pe cele salbatice. Dar inca nu eram capabil sa le identific singur.

In padure, in mijlocul unui asemenea festival, am mancat o portie de ciuperci din specia Psilocybe, primite in dar de la o prietena. Alte ciuperci care contin psilocibina sunt si cele din specia Copelandia, Gymnopilus, Inocybe, Panaeolus, Pholiotina sau Pluteus. Iar setimentul a fost extraordinat! Mai ales ca am pornit cu frica in cadrul acestei explorari, poate si cu putine prejudecati datorate zvonurilor auzite. Am mancat foarte putin, nicidecum o ciupercuta intreaga, ci, asa, o cantitate cam de dimensiunea unei unghii de la degetul mare de la mana. Apoi, pe masura ce mintea mi se dezvaluia, am prins curaj si am mancat un pliculet intreg. Draga mea prietena care mi le-a oferit mi-a dat si niste codite bonus pe care sa le mananc. Ei nu ii placeau coditele.

Povestea este ca un trip (experienta, calatorie) cu asemenea ciuperci nu se poate povesti. Este pur si simplu imposibil pentru mintea umana sa creeze un cadru coerent care sa aiba sens si care sa semene macar putin cu senzorialitatea din cadrul unui trip de ciuperci. Si nu doar prin cuvinte. Este imposibil de descris prin orice metoda de comunicare, incluzand aici muzica, fotografia, desenul, pictura sau orice arta la care m-as putea gandi. Ce pot spune este ca perceptia timpului si a spatiului este mult diminuata fata de modul in care o simtim in fiecare zi. In sensul ca nu prea stii cat este ceasul si pe unde te afli in spatiul respectiv. In schimb, perceptiile de alta natura sunt mult augmentate, atat cele interioare, cat si cele exterioare. La ce ma refer? Realitatea exterioara este pur si simplu o combinatie de ce este prezent acolo si de ce ai vrea sa fie. Sentimentul este acela ca absolut orice mizerie, idee la care te gandesti se materializeaza instant. In cel mai bun mod posibil. Iar realitatea interioara este si mai si. In primul rand, faptul ca nu mai exista o asemenea departajare intre interior si exterior te uimeste dincolo de margini. Adica nu doar granita dintre interior si exterior devine blurata (da, fascinant, inclusiv pielea, granita corpului tau), ci si directia in care se intampla lucrurile. Adica poti ajunge in lumea interioara mergand foarte mult in exterior si poti ajunge foarte departe in lumea exterioara sapand adanc in interior cu imaginatia. Daca ar fi un lucru pe care sa il recomand oricarei fiinte umane ar fi sa manance, macar o data in viata, intr-o doza adecvata si numai atunci cand se simte pregatit, ciuperci. Nu este vorba de nicio frica la mijloc, singura frica prezenta este frica pe care o creezi in momentul in care le mananci. Iar daca creezi o astfel de frica, mare atentie, caci, cel mai probabil, va deveni cat se poate de reala. De asta, subliniez: cand esti pregatit.

E foarte important de zis ca o astfel de ceremonie nu se face in apartament (desi marturisec ca am facut si asta) si nici inconjurat de oameni fata de care nu esti sigur ca ar vrea sa fie acolo (de regula asta m-am tinut si nu am incalcat-o absolut niciodata, nici nu intentionez). Si este foarte important ca timp de cateva saptamani inainte de ceremonie sa tinem o dieta, atat alimentara cat si de meditatie. Toata experienta devine atat de senzoriala si, totodata, dincolo de simturile corpului (vaz, auz, gust, miros sau atingere). Aceste simturi, de asemenea, se pot intrepatrunde si, cel mai probabil, o vor face. Adica poti auzi mirosuri, poti vedea sunete si orice alta combinatie iti poti imagina. Imaginatia are o componenta cruciala si tripul este dovada vie ca absolut orice ne imaginam devine mai repede sau mai tarziu realitate. Numai ca acest lucru, in timpul unui trip, se intampla mult mai repede, as putea spune chiar instantaneu. E important de subliniat faptul ca nimic din ce poti experimenta in cadrul unui trip nu este ceva ce corpul sau mintea umana nu experimenteaza in mod constant in orice moment al existentei sale. Suntem atat de inconjurati de campuri electromagnetice pe care nu le putem masura prin mijloace moderne, nici macar in anul 2022 la data la care scriu acest articol. Asa cum suntem inconjurati de unde sonore, fluxuri de lumina, mirosuri, gusturi sau atingeri, la fel suntem inconjurati de multe alte informatii din spectrul electromagnetic. In jurul nostru este o continua forfota constanta, din acest motiv mediul inconjurator e crucial pentru orice fiinta umana. Orice informatie din mediul inconjurator patrunde intr-un fel sau altul in noi si orice informatie din noi este radiata intr-o oarecare masura in mediul inconjurator. Asta a fost o alta informatie care mi-a explicat multe din sursele atacurilor mele de panica.

Mi-am vazut toate legaturile neuronale, mi-am vazut panica, m-am vazut fara panica, am inteles fiecare persoana din viata mea, l-am inteles pe fiecare in parte, de ce face ce face si, cel mai important, am fost de acord cu fiecare dintre aceste persoane, inclusiv cu persoana mea. Persoana mea nici nu exista atat de bine definita in cadrul unui trip cum exista in viata de zi cu zi, ci ma simteam mai mult o persoana colectiva, variabila, organica, in continua schimbare, ca o celula a carei membrana este filtrul, este mintea dupa care lasi sau nu informatii sa intre sau sa iasa. Bidirectionalitatea este foarte importanta, la fel este si acest mecanism prin care intre orice si orice exista o relatie. Marturisesc ca istoricul familiei mi-a creat asa o distorsiune legata de cuvantul “relatie” incat, pana la experienta cu ciupercile (de orice fel, nu doar cele psihedelice, dar in special cele salbatice), nici nu puteam folosi cuvantul relatie, nu intelegeam ce inseamna. Lucrurile s-au schimbat aproape in opusul lor dupa experienta cu ciupercile.

--- 10. Respiratia

--- “My eye and God’s eye are the same eye.” (Meister Eckhart)

“Ochiul meu si ochiul lui Dumnezeu sunt acelasi ochi.”

--- “Breathing is mirroring the divine creative gesture.” (Sally Kempton)

"Respiratia oglindeste gestul creativ divin.“

Am aflat ca o alternativa a psihedelicelor (care, apropos, nu cred ca adauga ceva corpului si mintii noastre, ci mai de graba substrag ceva de pe lentila numita constiinta, astfel incat sa percepem mai bine lumea interioara si exterioara – dupa cum spuneam, in lumea psihedelicelor aceasta departajare nu mai exista), poate fi fara probleme banala si cuvenita respiratie. Corpul omenesc secreta anumiti compusi (canabinoizi, DMT) in urma unor exercitii de respiratie, cum ar fi cele standardizate de Stanislav Grof sau de Wim Hof. Orice tehnica de respiratie este binevenita, fie ca presupune hiperoxigenare or suboxigenare, tinerea respiratiei pe durata prelungita sau augmentarea ei prin hiperventilare. Nici chiar simplul gest de observare a respiratiei nu este deloc simplu sau simplist, nu este simplu de facut constant si nici nu are consecinte simplu de explicat, efectele pe care acest lucru le are asupra unui corp omenesc fiind cu mult dincolo de ce pot cuvintele sa exprime, exact ca in cazul psihedelicelor.

Recomand astfel de exercitii zilnice oricarei persoane care este in viata si onoreaza viata pe Pamant. Daca ar putea fiecare dintre noi sa se gandeasca macar 2 minute in fiecare zi la ce inseamna minunea de a fi in viata, de a experimenta viata cu ajutorul simturilor, aceste sentimente cu ajutorul carora viata se intampla in fiecare zi!... Raman la parerea ca orice lucru devine important si are sens daca este facut zilnic, chiar si cateva minute. Chiar si cateva secunde, as spune, dar zilnic. Nu lunea, miercurea si vinerea, nu o data la cateva zile, nu cand imi aduc aminte, ci zilnic. Nu pot sublinia acest lucru suficient! Daca vrei sa faci o schimbare in viata ta, sunt de parere ca ea trebuie sa fie facuta zilnic, atunci cand este soarele pe cer. Asadar, cu ajutorul exercitiilor de respiratie mi-am echilibrat somnul, am creat in corpul meu un stres benefic care produce mai multa adrenalina decat cortizol, am creat putere de decizie si will power (vointa), lucruri care lipseau cu desavarsire din viata mea de dinainte. Erau prezente numai in timpul unui trip cu ciuperci psihedelice.

Este important de specificat diferenta dintre adrenalina si cortizol, adrenalina (sau epinefrina) fiind cea care nu strapunge bariera sange/creier, iar cortizolul fiind cel care trece aceasta bariera. De asemenea, adrenalina este cea care face corpul activ si il introduce intr-o stare simpatetica de fight or flight (lupta sau fugi) pe perioada scurta si fara a leza organele interne. Cortizolul este cel care creeaza, de asemenea, o stare simpatetica de fight or flight, insa degradeaza toate organele interne si functiile corpului, el patrunzand absolut peste tot, inclusiv in creier. Astfel, asemeni zaharului, daca nivelul cortizolului in sangele uman este suficient de mare suficient de mult timp, pe perioade a saptamani, luni sau ani, va degrada ireversibil tot organismul (ireversibil e un cuvant relativ, cu mare efort chiar si aceste lucruri pot fi reversibile). Iar cheia pentru a secreta mai multa adrenalina si mai putin cortizol atunci cand suntem stresati sta tocmai in creier (pentru ca adrenalina nu ajunge in creier, asa cum spuneam mai sus). Si lucrurile sunt exact atat de simple din punct de vedere molecular! Daca in timpul unui eveniment stresant nu te gandesti, nu duci atentia in minte, ci asupra altor lucruri exterioare, asupra propriului corp sau, cel mai bine, asupra respiratiei, atunci corpul tau nu mai produce atat de mult cortizol, ci mai multa adrenalina. Prin urmare, cu ajutorul acestei metode, organele de care avem atat de multa nevoie sunt ferite de acest demon neiertator care se numeste cortizol.

--- 11. Sportul

--- „Only if you surpass fear of death you can experience Life.” (Unknown)

„Doar daca depasesti frica de moarte poti experimenta Viata.”

--- „Distractions arise from habitual thought patterns when practice is intermittent.” (Patanjali)

„Distragerile apar din obiceiul tiparelor gandirii cand practica este intermitenta.”

Urmatorii pasi au venit de la sine, in mare, datorita revelatiilor avute in timpul trip-urilor de ciuperci psihedelice, care apoi au fost inlocuite cu trip-uri de respiratie. Cand spun revelatii nu ma refer la niste raspunsuri venite de sus, ci la felul in care am reusit cu usurinta sa integrez tot ce am invatat vreodata, ghidat de o curiozitate absolut lipsita de orice fel de limite, fiind clar singura cale a mea de a-mi pastra corpul in viata. Marturisesc ca aceasta dorinta a fost mereu vie, chiar daca deseori a fost in duel cu dorinta ca viata mea sa inceteze ca sa ma scuteasca de o asemenea experienta insuportabila (un cuvant prea mare, de asmenea, trecerea timpului dovedind ca a fost suportabila, chiar daca atunci nu parea asa deloc). Nu stiu prin ce metode dorinta de viata mereu a castigat. Daca ar fi sa ma intrebe cineva cum, nici eu nu stiu. Cred ca am avut un mare si infinit noroc. Personal, m-am gandit constant la bunici, cei care m-au crescut. Mereu m-am gandit cat de mult si-au dorit ca eu sa traiesc. I-am simtit pur si simplu cu mine constant, supraveghind asupra mea si ajutandu-ma, tinandu-ma de mana in timp ce experimentam asta. Constant.

Sportul a unificat totul, a creat miscare, a unificat mintea cu corpul. In timpul exercitiilor de sport nu poti sa te gandesti la altceva decat la sport, la cum sa executi exercitiile mai bine. Mintea si corpul devin una iar noi devenim una cu mediul nostru inconjurator in timpul activitatii sportive. Si cand spun „sport” ma refer la orice miscare de orice fel, chiar si mersul pe jos. Si in orice cantitate. Adica regula de mai sus ramane valabila. Pot fi doar 5 minute, dar sa fie zilnic. Si cum orice e putin si zilnic te impinge la mai mult, dupa 2 ani de sport constant, zilnic, am ajuns sa fac flotari si abdomene de 10 ori pe zi, cam la fiecare ora a zilei de lucru. Ajunsesem chiar la ritmul de 16 ori pe zi, o data pe ora la fiecare ore a zilei, dar mi s-a parut, totusi, prea mult. Si am aflat, de asemenea, ca pauzele au un rol destul de mare in orice activiate de regenerare. Sportul este un obicei pe care, alaturi de respiratie, stiu ca il voi practica in absolut fiecare zi a vietii mele. la fel si alimentatia cu alimente provenite din pamant, lipsite pe cat posibil de compusi chimici artificiali. Activitati practicate doar din considerente mentale. Pentru mine, alimentatia, respiratia si sportul sunt metode de a nu mai experimenta niciodata atacuri de panica. Efectele pe care sportul le are asupra corpului, fie ca slabesti, fie ca iti cresc muschii (sau nu neaparat, dar mai tonici sigur devin), toate acestea sunt doar efecte secundare. Principalul efect, principalul drive (motiv), este ca alimentatia, respiratia si sportul construiesc mintea, iar mintea este cea care ne construieste pe noi. Si, in plan secundar, este adevarat si ca mintea ne construieste corpul.

Mi se pare important sa amintesc aici ca un scop corporal pentru care mancam, respiram sau facem sport poate fi de ajutor, dar pentru o perioada scurta de timp. In cazul meu, n-am folosit absolut niciodata drept scop asa ceva. Mi se pare crucial de importanta intentia cu care facem lucrurile, din ce considerente le facem. Atentia si intentia. Scopul meu a fost un scop suficient de mare care sa le includa pe toate. Si anume, mintea mea sa poata functiona ca o mintea unui om normal, vietuitor al acestei planete si nu ca o minte bolnava, gata oricand sa isi autodistruga propriul corp si sa si-l bage in pamant. Daca de aici au rezultat alte scopuri corporale cum ar fi muschii, asta este un efect total secundar care, pana in ziua de astazi, nu ma intereseaza catusi de putin. Desi nu minimizez importanta muschilor in economia generala a situatiei. Muschii sunt, la urma urmei, o mare glanda care unifica toate functiile corpului intr-o maniera holistica si functionala care vizeaza intregul.

--- 12. Muzica

--- „The greatest fear in the world is the opinion of others.” (Osho).

„Ce mai mare frica din lume este frica de parerea celorlalti.”

--- “Man suffers only because he takes seriously what the gods made for fun.” (Alan Watts)

"Omul sufera doar pentru ca ia prea in serios ceea ce zeii au facut pentru a se distra.”

Tot ce facem, facem cu mintea. Am invatat sa citesc organele, sa vad ce imi spun. Am aflat inclusiv ca exista organe noi in corp, organe de existenta carora nici nu stiam. Mi se pare important de subliniat, pentru ca aceasta calatorie dinspre moarte catre viata mi se pare ca a fost secventiala si conditionata de anumite check-point-uri (puncte de control), faptul ca fiecare om care trece prin ce am trecut eu sa se documenteze cat de mult posibil legat de fiecare aspect pe care l-am adus aminte aici. Corpurile si mintile noastre sunt atat de diferite, mai mult decat pot spune in cuvinte (stiu ca si expresia asta a fost folosita in mod constant), sunt atat de intretesute, incat fiecare le poate despleti intr-un mod numai de el stiut. Dar, indiscutabil, exista anumite retete si locuri in care se poate merge si cauta in interiorul sau in exteriorul nostru. Nu uita, draga cititorule, ca interiorul si exteriorul, in mod paradoxal, sunt unul si acelasi lucru. Cand o sa incepi sa respiri constient, daca nu o faci deja, ai sa realizezi lucrul asta destul de repede.

Muzica a scos din mine ce nu stiam ca se poate si m-a facut sa fac ce nu stiam ca pot. M-a ajutat sa fiu martor, sa inteleg de ce trebuie sa ma scap. Sa inteleg ca muzica nu se canta de catre mine, ci se produce prin mine. Muzica este prezenta in viata mea de la 6 ani, cantand la mai multe instrumente si lucrand mix de muzica electronica. Dar pana sa fiu fortat de imprejurari sa o folosesc ca metoda de autocunoastere si de renuntare la ganduri de orice fel, nu am fost constient de adevarata valoare a comorii pe care timp de multi ani am cultivat-o. Totul a inceput cand chitaristul si dragul meu prieten m-a provcat sa cant vocal o poezie. In termen de 6 luni am realizat deja 2 albume impreuna si un album solo de cover songs.

Fiecare progres, fiecare check point de care am amintit mai sus, se datoreaza unei persoane deosebit de speciale care a avut suficienta incredere in mine. Nu suficienta, nemarginita, infinita. Le sunt celor care m-au ajutat recunoscator in fiecare zi a vietii mele. Mai mult decat pot sa exprim in cuvinte! :)

--- 13. Rutine

--- „All that is great can not be possessed.” (Unknown)

„Tot ceea ce este maret nu poate fi detinut (posedat).”

--- „Don’t fight the darkness. Bring the light, and darkness will dissapear.” (Maharishi Mahesh Yogi)

„Nu te lupta cu intunericul, adu lumina si intunericul va disparea.”

Am aflat ca apa (cea mai maleabila substanta de pe pamant, dar si cea mai rezistenta, daca este adusa la o temperatura suficient de mica sau la o presiune suficient de mare), mancarea (combinatia de foc si pamant care face semintele sa incolteasca, sa creasca, sa infloreasca si apoi sa ne hraneasca pe noi), sportul (buddistii folosesc mult activitatea fizica ca mijloc de meditatie si, sa zicem, odihna sau curatare a mintii, in sensul ca daca ai ganduri care rumineaza poti face curat in curtea manastirii sau orice implica chestii facute cu mainile), toate acestea sunt lucruri importante care au nevoie de un alt element pentru a fi incununate si pentru a fi posibile, pentru ca atat de multe lucruri patrunsesera in viata mea, incat aveam nevoie sa le ordonez intr-un fel sau altul. Iar elementul care lipsea era somnul.

Somnul este atat de important incat nu exista un record in Cartea Recordurilor pentru privare de somn. M-a amuzat faptul ca exista un record pentru cel mai inalt salt cu parasuta, din stratosfera. Deci supunerea corpului uman la niste forte atat de puternice precum acceleratia gravitationala constanta, de o asemenea anvergura, este considerat ca avand un risc mai mic pentru sanatatea unei fiinte vii decat lipsa somnului. Am aflat si eu, la randul meu, ca in timpul somnului corpul si mintea noastra se modifica, se transforma. Devin din ceva, altceva. Si exista posibilitatea ca tot ceea ce suntem sa dispara si sa apara o persoana complet noua in acest corp care, cu mici diferente, arata aproape constant in acelasi fel. Aceasta reinnoire se produce in timpul somnului.

Somnul a fost, de asemenea, cel care a creat rutine. A impartit ziua in doua. Atunci cand esti treaz si atunci cand dormi. Atunci cand este Soarele pe cer si atunci cand este Luna pe cer. El a contribuit apoi la impartirea zilei in oricate intervale a fost nevoie. Nu pot sustine indeajuns de mult importanta somnului si a ritmului circadian. Din cate stiu, tot ce este viu doarme si, daca are acces la soare, doarme in ritmul dictat de acesta. Este un lucru atat de important si de asa mult bun-simt incat nu stiu cand a ajuns sa fie contrazis si abuzat de oameni in felul in care se intampla astazi.

--- 14. Aer apa foc pamant

--- „Weak overcomes the strong, soft overcomes the hard, nothing is more soft than water.” (Unknown)

„Ce e slab invinge ce e puternic, ce e moale invinge ce e puternic, nimic nu este mai moale ca apa.”

--- „You didn’t come into this world. You came out of it, like a wave from the ocean. You are not a stranger here.” (Alan Watts)

„Nu ai venit in aceasta lume. Ai venit din ea, precum un val din ocean. Nu esti un strain aici.”

Lucrurile s-au unificat. Pamant (mancarea si substantele solide), apa (cea mai maleabila si cea mai rezistenta substanta de pe planeta), aer (sport si respiratie), foc (ritmul circadian, soarele). Unul dintre sporturile preferate pe care le practic este acroyoga. Altul este qigong. Ambele au ca principiu de functionare elementele Pamantului, elementele din care suntem noi facuti. Insa am aflat o informatie care pentru mine a fost uluitoare. Exista o secventa a acestor elemente. Si aceasta este urmatoarea: pamant – apa – aer – foc – void. Lucrurile pe planeta noastra functioneaza pe aceasta axa, intr-un sens sau in celalalt. Tot ce este pamant, ce este solid, se dilueaza in apa intr-un anumit punct, apa se evapora si se dilueaza in aer, aerul se transforma in foc intr-un anume punct, iar focul dispare si el in void, intr-un loc care este pentru moment, pentru umanitate, mai greu observabil. In momentul in care afli acest lucru, rutinele capata dintr-o data mult mai mult sens si sunt mult mai usor de respectat. Motivul este acela ca sunt conectate intre ele.

Asadar, nu uita, draga cititorule, ca apa este cea in care se dizolva toate substantele in interiorul corpului omenesc. Aerul este cel care ne leaga de tot mediul nostru inconjurator, nu doar cel care ne aduce oxigenul. Din motivul acesta nu putem trai toata viata conectati la un tub de oxigen. Focul si soarele sunt implicate in absolut toate reactiile corpului, nu doar in productia de vitamina D. Din motivul acesta, daca nu vedem soarele o saptamana sau doua, incepem incet, incet sa murim, chiar daca ne administram vitamina D zilnic. Si nu uita, draga cititorule, ca pamantul reprezinta tot ce este solid pe planeta. Nu numai solul in care cultivam (din ce in ce mai putin, din pacate) plante si arbori si flori. Ci absolut tot ce este solid pe planeta. Inclusiv o buna parte din corpurile noastre. Corpurile noastre contin toate aceste elemente.

--- 15. Semnele

--- „Courage is a love affair with the unknown.” (Osho)

„Curajul este o poveste de dragoste cu necunoscutul.”

--- „Universe is mostly a gentle lover in a love affair.” (Unknown)

„Universul este, in mare parte, un amant bland intr-o relatie de iubire.”

Sa nu stau unde nu vreau nici macar 5 minute. In locuri in care nu imi face placere, facand activitati care nu aduc niciun fel de satisfactie, alaturi de persoane care trezesc anxietate sau repulsie. Sa inchei socotelile cu trecutul. Am bagat in revizie generala toate lucrurile pe care le posed, toate cartile pe care le am in mica mea biblioteca, toate datele pe care le-am salvat pe hard-drive-uri. Si am mai ramas cu maximum 10 procente din ele. Sa ma scap de datorii, atat catre prieteni, cat si la institutii de orice fel. Sa ma scap de adictii, lucru despre care oricine poate spune ca nu este usor. Am avut timp 10 ani sa scap incet, incet de multele adictii. De exemplu, cea legata de tigari nu a fost depasita nici acum pe deplin, cu placere mai trag din cand in cand in piept cate o tigara. Tigara mi-a fost de multe ori singurul prieten cu care am impartit un atac de panica. Asa se spune, cu o tigara nu esti niciodata singur. Desi vorba asta si-a estompat de multa vreme sensul.

Sa nu imi mai bat joc de mancare termic. Atunci cand incalzesc anumite alimente o fac cu consideratie, stand langa mancare, uitandu-ma atent si mirosind ce se intampla. Acest gest iti stabileste o cu totul alta relatie cu mancarea. Folosesc des oala si cuptorul si destul de rar tigaia, iar atunci cand o folosesc o fac adaugand cocos sau avocado. Foarte rar adaug in locul acestora unt sau ulei de floarea soarelui, presat la rece de un om la o ferma, nu de o masina la o fabrica. Iar traznai precum ulei de palmier nu folosesc absolut niciodata.

Sa ma intreb de ce fac ce fac in fiecare moment. Sa ma scap de lucruri si de oameni (ca sa reinvat sa iubesc oameni si sa posed lucruri si nu invers). Sa ma scap de compusi chimici artificiali din motive hormonale si de compozitie a sangelui. Si, cel mai important, sa respect rutinele. Programul.

--- 16. Programul

--- „You will find meaning only if you create it.” (Rajneesh)

„Vei gasi un sens doar daca il creezi tu.”

--- „Whatever we put our attention on will grow stronger in our life.” (Maharishi Mahesh Yogi)

„Pe ceea ce ne concentram in viata, aia va deveni mai puternic.”

Am invatat sa fac ce e cel mai important in prima jumatate a zilei. Bine, asta si pentru ca in trecut exista oricand posibilitatea unui atac de panica si, in felul acesta, ma asiguram cumva ca pot duce ziua pana la capat. Desi uneori intarziam cu task-urile mele chiar si cateva zile sau cateva saptamani. Am invatat sa fac sport, pe care il pot face acasa. Am invatat sa cant muzica, pe care o pot canta acasa. Programul nu imi permite sa merg la sali, sa fiu aproape de natura si sa lucrez in acelasi timp. Asa ca am renuntat la sali. Ma nasc si mor in fiecare zi o data cu soarele, las lucrurile sa treaca, sunt un flux continuu de ganduri. De cate ori fac ceva contra corpului, el imi da semne dure si nu se mai ajunge la un atac de panica. Cat de lent sunt in fiecare zi? Cat de in ansamblu vad situatia? Am intregit loop-uri mentale? Orice situatie are un revers al situatiei care intregeste un loop (bucla) si pe care e esential sa il inteleg daca vreau sa nu mai experimentez un atac de panica. Mi-am masurat saturatia, presiunea si variabilitatea ritmului inimii si am vazut ce efect are in timp real atasamentul fata de orice concept de care te poti atasa asupra parametrilor in care imi functioneaza. Am ajuns sa imi cunosc corpul si fara aceste masuratori.

--- 17. Jurnalul

--- „Don’t require anything and everything is available.” (Unknown)

„Nu cere nimic si totul va fi disponibil.”

--- „Opposite of love is not hate but attachement.” (Sadhguru)

„Opusul iubirii nu este ura, ci atasamentul.”

Jurnalul te ajuta sa deserti acolo toata logoreea mentala de pe perioada zilei. Este linistea de care avem nevoie. Ajuta sa dai sens loop-urilor mentale. Sa nu ai sentimentul ca e mereu de facut. Sa poti sta locului, linistit. Doar in stari meditative te poti regenera, esti mai multa energie decat materie in acele momente. Asadar invat, incet, incet, a trai incet, a citi incet, a scrie incet, a mesteca incet si, 11 ani mai tarziu, in 2022, imi croiesc drumul spre meditatie. Corpul meu respinge incet, incet tot ce este chimic, artificial si care da dependenta. Orice este departe de natura noastra umana, de colocatari ai acestei planete, vie la randul ei. Pentru ca nu voi mai experimenta niciun atac de panica niciodata.

--- Carti recomandate

Alan Watts - The way of zen

Antonio Damasio - The strange order of things

Ayelet Waldman - A really good day

Bassel van der Kork - Body keeps the score

Bertrand Russel - Elogiul inactivitatii

Cal Newport - Digital Minimalism

Carl Jung - Man in search of a soul

Carol Dweck - Mindset

Charles Duhigg - The Power of Habit

Dalai Lama - Art of Happyness

Dalai Lama - Introduction to Buddhism

Dan Harris - 10% Happier

Daniel Goleman - Focus

Daniel Kahneman - Thinking fast and slow

Daniel Pink - A whole new mind

Daniel Siegel - Mintea

Dave Sinclair - Lifespan

David Eagleman - Incognito, the secret lives of the brain

David Goggins – Can’t hurt me

Desmond Tutu - Cartea iertarii

Eckart Tolle - Power of Now

Gabor Mate - On the realm of hungry ghosts

Garcia Marquez - Naufragiatul

Gawande Atul - Checklist Manifesto

George Clason - Richest Man in Babylon

George Mumford - Mindful Athlete

George Orwell - Fara un sfant prin Paris si Londra

Hal Elron - Miracle Morning

Haruki Murakami - What I Talk about When I Talk about Running

James Allen - As a Man Thinketh

James Clear - Atomic Habits

Joe Dispenza - You are the Placebo

Joseph Murphy - Power of Subconscious Mind

Joseph Selbie - Physics of God

Marcus Aurelius - Meditations

Marshall Rosenberg – Non-violent Communication

Martin Meadown - Self Discipline

Mel Robbins - 5 seconds rule

Michael Greger - Cum sa nu mori

Michael Singer - UntetheredSsoul

Michio Kaku - Fizica imposibilului

Mihaly Csikszentmihalyi - Flow

Nassim Haramein - Connected Universe

Norman Doidge - The brain that change itself

Omraam Aivanhiv - Ganduri pentru fiecare zi

Paulo Coelho - Alchimistul

Richard Dawkins - Selfish gene

Ryan Holiday - Obstacle Is the Way

Ryan holliday - Ego is the enemy

Sadhguru - Inner Engineering

Seneca - The Tao of Seneca

Shunryu Suzuki – Beginner’s mind

Stanislav Grof - Respiratia holotropica

Stefano Elio D Anna - Scoala zeilor

Steven Pressfield - Do the Work

Steven Pressfield - The War of Art

Tibi Useriu - 27 de pasi

Tim Grover - Relentedless

Viktor Frankl - Man in search for meaning

Wim Hof - The Wim How Method

Instagram     Youtube     Facebook